18 Mayıs 2010 Salı

İMAMBAYILDI

Malzemeler:

  • 1 kg. patlıcan
  • 3-4 adet domates
  • 3-4 adet orta boy kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 demet maydanoz
  • 5-6 adet sivribiber
  • 1/2 su bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
Not: Beyaz soğan önermiyorum


Yapılışı:

Patlıcanları alacalı soyunuz ve orta noktasından boydan boya kesiniz ve tuzlu suda bekletip süzünüz. İç malzemesi için, Soğanları piyazlık doğrayınız ve bir tatlı kaşığı tuz ile 2-3 dakika ovunuz. Sarımsakları eziniz ve domateslerin kabuklarını soyunuz ve küçük küçük kesiniz. Sivribiberleri de aynı şekilde kesiniz. Maydanozları incecik kıyınız ve diğer mâlzemelere dâhil ediniz. Zeytinyağının yarısını kalan tuz ve baharatlarla birlikte tüm malzemeleri karıştırınız. Patlıcanların yuva bölümüne kaşıkla malzemeyi aktarınız. Üzerlerine domates dilimlerini ve sivribiberleri yerleştiriniz. Yayvan tencere veya tepsiye diziniz. Sebzelerin bırakacağı su miktarını düşünerek, Patlıcanların 2 parmak altına gelecek kadar su ilâve ediniz. Patlıcanların üzerine 1-2 fiske tuz ve karabiber serpip zeytinyağını gezdiriniz. 15-20 dakika pişiriniz. İncecik kıyılmış maydanoz serperek sunum yapınız.

Not: Patlıcanların dört tarafından, boydan boya aynı kesikleri oluşturarak ve bu boşluklara iç mâlzemeyi doldurarak da hazırlayabilirsiniz. Kesikleri oluştururken delmemeye özen gösteriniz.

Hiç yorum yok: