18 Mayıs 2010 Salı

PATLICAN OTURTMA

Malzemeler:

  • 1 kg. patlıcan
  • 250 gr. dana kıyma
  • 2-3 adet orta boy soğan
  • 2-3 orta boy domates
  • 5-6 adet sivribiber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası (ev yapımı)
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası (ev yapımı)
  • 1 Türk kahvesi riviera zeytinyağı
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1.5 tatlı kaşığı deniz tuzu
Yapılışı:

Patlıcanları alacalı soyunuz ve iki parmak kalınlığında yuvarlak dilimler halinde kesiniz. Patlıcanların üzerine tuz serperek su içinde yarım saat bekletiniz. Patlıcanları hafif sıkarak kâğıt havlu yayılmış tabağa alınız. Patlıcanları derin yağda kızartınız. Yemeğin sosu için, soğanları zeytinyağında hafif soteleyiniz. Kıymayı ilâve ederek kıymanın rengi dönene kadar kavurunuz.
Bu aşamada salçaları ilâve ederek 3-4 dakika daha pişiriniz. Kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış bir adet domatesi yemeğe dahil ediniz. Sosun üzerini geçecek kadar sıcak su ve baharatları ilâve ediniz ve 5-6 dakika pişiriniz. Yayvan şekildeki çelik tencereye, patlıcanları diziniz ve üzerine sostan gezdiriniz. Patlıcanlar bitinceye kadar bu işleme devam ediniz. En üs tabakasına, yuvarlak dilimle halinde kestiğiniz domatesleri diziniz. Domateslerin aralarına sivribiberleri diziniz. Yemeğin suyunu kontrol ederek, iki parmak altına gelecek şekilde su ilâve ediniz. (domateslerin su bırakacağını düşünerek) 15-20 dakika pişiriniz. Yemeğinizi kesinlikle karıştırmayınız. Servis aşamasında, incecik kıydığınız maydanozları serperek sunum yapınız.

Not: Aynı sıralamaları yaparak, fırında da pişirebilirsiniz.

Not: Patlıcanları kızartmadan da yemeği aynı şekilde hazırlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: