6 Mayıs 2010 Perşembe

GENDİME ÇORBASI (DETOKS ÇORBA)

Malzemeler:

  • 1 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı barbunya fasulyesi
  • 2-3 adet şalgam
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:

Akşamdan ayrı ayrı kaplarda (emaye saklama kaplarında, kapağı kapalı şekilde) ıslatılmış olan malzemeleri, yine ayrı tencerelerde haşlayınız. Tencereye, buğdayı haşlama suyu ile (hafif çektirerek haşlayınız) birlikte ve fasulyeyi süzdükten sonra ilâve ediniz. Şalgamların kabuğunu soyduktan sonra 2-3 cm. kalınlığında kesiniz ve tencereye dahil ediniz. Şalgamlar, patates haşlama diriliğinde yumuşayıncaya kadar, çorbayı yaklaşık 15-20 dakika pişiriniz. Bu aşamada, çorbanızın su miktarını kontrol ederek, gerekirse su ilâve ediniz. Çorbanızın kıvamını bağlamak için, (yöremizde bu işleme lic hazırlama denir) unu tuz ve 1 çay bardağı su ile ayran kıvamına gelinceye kadar çırpınız. Tenceredeki çorbanın suyundan 2-3 kaşık suyu, hazırlanmış sosa katınız ve ısıyı dengeleyerek çorbanıza ilâve ediniz. Beş dakika pişirdikten sonra ocağın altını kapatınız. Haftada 1-2 kere yağsız olarak hazırlanmış bu vb. çorbalarla vücudunuzda biriken hayvansal gıdaların yaptığı tahribatları önlemiş olursunuz.

Not: Artvin bölgesine ait, yöresel bir tariftir.


Not: Buğday ve fasulyeyi çok miktarlarda haşlayıp, malzemeleri birlikte karıştırdıktan sonra, kullanacağınız miktarlarda tasnif ederek, derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: