23 Mayıs 2010 Pazar

PATATES VE PİLÂV EŞLİĞİNDE KIZARTILMIŞ TAVUK

Mâlzemeler:

  • 1 adet tavuk (kasabınıza, butlarını ikiye ayırtınız ve tavuğun diğer bölümlerini aynı boyutlarda derisini almadan hazırlatınız)
  • 4-5 orta boy patates
  • 3-4 adet kuru soğan
  • 1 adet sivri biber (mevsiminde)
  • 3-4 adet domates (mevsiminde)
  • 1 tatlı kaşığı ev yapımı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı ev yapımı domates salçası
  • 2-3 çorba kaşığı riviera zeytinyağı (sızma zeytinyağı)
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1/2 çay kaşığı zerdeçal (orjinal tarifte safran)
  • 1 çay kaşığı karabiber
PİLÂV: Sitede tarife ulaşabilirsiniz.

Yapılışı:

Soğanları yağda biraz sote ediniz ve salçaları ilâve ederek 2-3 dakika pişiriniz. Bu aşamada küçük küçük kesilmiş sivri biber, sarımsak ve kabuğu soyulmuş aynı şekilde kesilmiş domatesleri ilâve ederek 3-4 dakika daha pişiriniz. Tavukları yıkadıktan sonra yemeğe dâhil ediniz ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilâvesi ile 10-15 dakika pişiriniz. Patatesleri soyduktan sonra dörde bölerek yemeğe ilâve ediniz. Patatesleri ilâve ettikten sonra tuz ve baharatlarını ilâve ederek malzemelerle bütünleştirmek için karıştırınız. Ocağınızın altını kısınız ve yemeği hiç karıştırmadan, patatesler yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Yemeğin içindeki tavukları özenli bir şekilde çıkarınız. Derin tencerede 2-3 çorba kaşığı riviera zeytinyağında nar gibi oluncaya kadar tavukları kızartınız. Yuvarlak veya oval çok büyük porselen tabağın (zücaciyelerde bulabilirsiniz) orta bölümüne pilâvı yayınız ve çevresine (tabağın kenar orta noktasına gelinceye kadar) yemeğin sosundan teker teker çıkardığınız patatesleri ve diğer çevresini tavuk parçalarıyla donatarak, yemek masasında sunum yapılmak üzere masanızın orta noktasına yerleştiriniz. (ayrı olarak kızartılmış normal kızartma boyutunda hazırlanmış) kızartılmış patatesleri diğer patateslerin yanına dizerek farklı bir lezzeti ve görüntüyü ilâve ederek de ikrâm edebilirsiniz ben bu şekilde hazırlıyorum.


Not: Yemeğin sosunu, servis aşamasında arzu edenlere, ikrâm edebilirsiniz veya
blendrdan geçirdikten sonra, sıcak su ilâvesi ve arpa veya tel şehriyesi ekleyerek, çorba hazırlayabilirsiniz.

Not:Yemeğin sosunu, tel süzgeçten süzerek ve yine sıcak su ilâve ederek, farklı bir şekilde de hazırlayabilirsiniz.


Hiç yorum yok: