13 Mayıs 2010 Perşembe

FIRINDA BANYOLU SİGARA BÖREĞİ

Malzemeler:

  • 1 kg. yufka
  • 125 gr. tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 çay kaşığı deniz tuzu
İç malzemesi:


1. Tertip:

ISPANAKLI BÖREK

  • 1/2 ıspanak
  • 300 gr. beyaz peynir
  • Bir fiske tarçın (ıspanağın istenmeyen kokusunu alması için)
2. Tertip:

KIYMALI BÖREK

  • 250 gr. kıyma
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı pul biber
3. Tertip:

PATATESLİ BÖREK

  • 3-4 adet haşlanmış patates
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
4. Tertip:

SEBZELİ:

Ocak üzerinde közlenmiş patlıcan, kırmızı etli biber, sivri biber, kuru soğan ( kabak, havuç, lahana, pazı, ve her türlü sebze) vb. malzemelerden hazırlayınız.

5. Tertip:

PEYNİRLİ:

Beyaz peynir, (peynir çeşitleri) maydanoz karışımı ile hazırlayınız.


Hazırlanışları:


KIYMALI:


Kıymayı yağsız kavurunuz. Yarım ay şeklinde kesilmiş soğanlarla 4-5 dakika çeviriniz ve tuz, baharatlarını ilâve ediniz. Soğuttuktan sonra iç malzemesi olarak kullanınız.

ISPANAKLI:

Yıkanmış ıspanakları, iki şekilde hazırlayabilirsiniz. Ispanakları bir çay bardağı suda 2-3 dakika haşlayınız. Ispanakları avucunuzda sıkınız ve soğuyunca, beyaz peynirle karıştırarak kullanınız.
İkinci yöntem olarak çiğden kıyılmış ıspanakları, bir miktar tuzla ovunuz. Avucunuzun içinde sıkarak suyunu çıkarınız. Beyaz peynirle karıştırarak kullanınız.

PATATESLİ:

Haşlanmış patatesleri eziniz. Zeytinyağında sotelediğiniz soğanları, kırmızı pul biber, karabiber, tuz ilâvesi ile patatesle karıştırarak hazırlayınız.

BÖREK SOSU:

Tereyağını eritiniz ve zeytinyağını ilâve ederek çırpınız. Yağ ve yumurtayı bir fiske tuz ile tekrar çırpınız.

Not: Böreklerinizin, daha fazla kabararak pişirmek isterseniz, yumurta miktarını artırabilirsiniz ( 3 adet kadar yumurta)

Yapılışı:

Yufkaları, üst üste koyarak dörde bölünüz. Elde edeceğiniz ücgenlere, sos malzemesi sürünüz. İstediğiniz iç malzemesinden koyarak, büyük sigara börekleri hazırlayınız. Hazırladığınız sigara böreklerini büyük bir tepsiye diziniz. Bu aşamada, buzdolabında soğutulmuş suyu, böreklerin üzerini geçecek şekilde dökünüz. Yaklaşık 1 saat saat dinlendiriniz. Başka bir tepsiyi tereyağı ile yağlayınız. Börekleri teker teker sudan çıkararak, yağlanmış tepsiye diziniz. Üzerlerine kalan sosu gezdiriniz. (böreklerin üzerlerine, arzunuza göre susam, çörek otu, haşhaş. galeta unu serpebilirsiniz) Önceden ısıtılmış 180-190 derecelik (orta ısıda) fırında pişiriniz.

Not: Şekil olarak gül böreği, bir yufkayı ortadan bölerek, kol böreği şeklinde vb. hazırlayabilirsiniz.


Hiç yorum yok: