11 Mayıs 2010 Salı

FRIKO (SERTLEŞTİRİLMİŞ DONDURMA)

Malzemeler:

  • 1 lt. süt
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 10 çorba kaşığı şeker
  • 3 çorba kaşığı kakao (çok eski bir bir marka olan, kakaoyu tercih ediyorum)
  • 1 kutu sıvı krema
  • 1 çay bardağı fındık (yeşil fıstık)
  • Yağlı kâğıt
  • Tahta çay kaşığı

Yapılışı:

Çelik tencereye, un, nişasta ve kakaoyu alınız. Tahta spatulayla, mâlzemeleri iyice karıştırınız. Sütü azar azar ilâve ederek, malzemelerin bütünleşmesini sağlayınız. Ocağın orta büyüklükteki gözünde, sürekli karıştırarak pişiriniz. Kaynama noktasına gelince, şekeri ilâve ediniz. 7-8 dakika göz göz oluncaya kadar pişiriniz. Ocağı kapattıktan sonra ara ara spatulayla savurarak soğutunuz. Bu aşamada, emaye (kapaklı) bir kaba aktarınız. Soğumuş mâlzemeye, kremayı ilâve ederek, mikserle 5-6 dakika çırpınız. Kapağını kapatınız ve buzdolabınızı derin dondurucu bölümüne kaldırınız. 10 dakikada bir, ( 3 defa aynı işlemi yapınız) mikserle çırpınız. Son aşamada fındıkları (fıstık) ilâve ediniz. Tekrar 5-10 dakika derin dondurucuda bekletiniz. Yağlı kağıttan (8-10 cm.) dikdörtgenler hazırlayınız. Dondurma kaşığıyla mâlzemeyi aktarınız. Paket haline getiriniz. Sap kısmını (tahta çubuk ) yerleştiriniz. Derin dondurucunun en soğuk bölümüne kaldırınız. İstediğiniz sertlik derecesine geldiğinde servis ediniz.

Not: Doğal tat ve kokularını korumaları için, buz kalıplarını önermiyorum.

Not: Piyasada satılan tahta bal kaşıklarını, sap malzemesi olarak kullanabilirsiniz.

Not: Kakaolu, vanilyalı, kaymaklı ve her tür meyveden hazırlanmış dondurma tariflerini vereceğim. Sitemizin yemek resimlerini de yavaş yavaş çekip yayınlayacağım.

Hiç yorum yok: